Тервел Венков Пулев е български боксьор, трикратен европейски медалист (финал 2010 и 2011

...
Тервел Венков Пулев е български боксьор, трикратен европейски медалист (финал 2010 и 2011
Коментари Харесай

На 10 януари рожден ден има Тервел Пулев

Тервел Венков Пулев е български боксьор, троент европейски медалист (финал 2010 и 2011 г.) и бронзов медалист (2015 г.), притежател на бронзов орден от олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

 

Роден е на 10 януари 1983 г. в София.

 Занимава се с бокс от 1994 година По бокса го увлича неговият баща Венко Пулев. Състезавал се е за разнообразни клубове. Като първият клуб, в който стартира кариерата си е ЦСКА. Впоследствие минава в Боксов клуб „ НСА “, състезава се и за „ Академик “, „ Национал-София “ и БК „ Левски “. Завършва Национална спортна академия „ Васил Левски “ в специалностите треньор и преподавател. През 2007 година записва второ висше обучение в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в компетентност „ Право “.

Многократен републикански първенец при юношите и мъжете. Има не малко любопитни случая, когато Тервел става първенец на България без да изиграе нито един мач или с не повече от един или два рунда общо за цялото п-во в съответната година. Дългогодишен народен играч, от 1998 година когато е извикан за пръв път за европейското състезание за юноши младша възраст в Юрмала, Латвия (1998). Личен треньор му е Борислав Бояджиев. В интервала 2004 – 2016 година e непобеден от българин, макар изкуствени намеси Пулев да бъде заменен от титулярното място в националния тим. Свидетелство за това са публични спаринги инициирани през 2013, 2014, 2015 година и 2016 година от някои треньори в представителния отбор и управлението на БФБ. Този вид спаринги постоянно са прключвали извънредно позитивно за Пулев и надлежно отрицателно за неговите съперници.

През боксовата си кариера е номиниран и награждаван неведнъж в разнообразни именити ранглисти. 3 пъти е участвал в номинираните за „ Спортист на годината “. Като студент на НСА още през 2005 година е получил самопризнание от управлението и Ректора на академията. Участник е на 4 европейски и 2 международни шампионати за мъже и на международно и европейско състезание за юноши.

Европейски вицешампион от шампионата в Москва (2010).

През същата година Пулев е поканен поименно на европейска купа в Харков, Украйна. Независимо, че е с температура и грип той приема и взе участие. Там Тервел побеждава Алексей Егоров (Русия) и губи на край от Усик (Укр).

През 2011 година и 2014 година печели златни медали на 62-рото и 65-о издание на турнира „ Странджа “. Носител на купата, откакто на финала побеждава кубинеца Перо (световен и олимпийски първенец за младежи).

На европейското състезание в Анкара (2011) завоюва сребърен орден и по този начин за повторно в своята кариера става европейски вицешампион. На полуфинала Пулев смъква тежко съперника си още в първата минута на мача, който е и хазаин от Турция (Бахрам Музафер). Рефера изключитлно пристрастно си „ затваря “ очите, като „ накъсва “ багра и също не отброява и очевадно действителен трети нокдаун в първия рунд, съгласно който мача би следвало да се приключи с ТКО. В последна сметка българският боксьор победи по точки и в този мач, а съперникът му очевидно едвам устоя края на мача на крайници.

На шампионата на остарелия континент в Самоков 2015 година затвърждава позицията си на фактор в европейския бокс. С поредна почетна стълбичка в интервала 2010 – 2015 година записва 3 медала от Европейски шампионати.

Пулев побеждава поредно боксьор от Дания, словака Тълканец и Рой Корвинг от Нидерландия.

В полуфинален мач, Тервел Пулев губи по точки в доста равносилен мач от Евгени Тишченко (Русия). На финала в Самоков, Тишченко печели без битка против поляк. А два месеца по-късно руснакът става и международен първенец в Доха. На Олипиадата в Рио, Тишченко е златен медалист.

Тервел Пулев е притежател на златни медали от редица интернационалните шампионати в Мостар (2004), Испания (2006), Сърбия Кралево, Белград (2008, 2010 и 2011), „ Умаханов мемориал “ в Дагестан (2009). Печели „ Златна ръкавица “, Албания (2012) и „ Vllaznia memorial “ Трабзон (2012). Освен със извоювани медали, не рядко Пулев донася и купи за най-техничен играч от интернационалните шампионати, в които се състезава. Като същинско доказателство за майсторство и класа, с което се отличава българския боксьор. Тервел е почитан от своите задгранични съперници и от интернационалното боксово семейство.

С присъединяване си на шампионата в Трабзон (последната олимпийска подготовка за зона Европа) съумява да се класира за единственото останало място за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година

Тервел Пулев печели бронзов орден, единият от общо двата медала за България на тази олимпиада. Тервел губи полуфиналния мач на Олимпиадата от международния първенец (2011), предстоящ Олимпийски и „ боксьор №1 за 2012 на АИБА “ – Олександър Усик (Украйна). Тервел е боксьор №1 на България за 2010, 2011 и 2012 година с помощта на най-успешните класирания донесъл на БФ Бокс през всяка една от тези години. Любопитен факт макар, който българският боксьор печели олимпийски орден е, че той се подлага на 2 поредни интервенции на носа за интервал от 3 месеца в края на 2011 година

През 2012 година подписва професионален контракт за присъединяване в профи бокса на АИБА (APB-AIBA PRO BOX). През 2014 година Тервел бива опериран от апендисит и по този начин пропуща първите (6 рундови) профи мачове на APB. След възобновяване си той записва победа и загуба в профи сериите в 8 рундови мачове. Съответно над Калич (Хърватия) и Граф (Германия).

Тервел Пулев завоюва Интернационалната купа в полутежка категория на Световната Боксова Асоциация (WBA) при експертите. Той побеждава американеца Дешон Уебстър след единомислещо съдийско решение на церемония вечер на 14 декември 2019 г. в зала „ Колодрума “ в Пловдив.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР